۱۳۹۳ آذر ۱۲, چهارشنبه

انحلال و بدهی های شرکت منحل شده

مشتریان ، دوستان ، هموندان ، همبستگان ، و گیرندگان ایمیل های پشتیبانی دائمی موسسه  سنجش سپاهان :
همان گونه که در زیر مشاهده می فرمایید موردی (کیس  case) واقعی  توسط یکی از همکاران مشغول در سطح کشور به نظرخواهی و مشاوره نهاده شده است .
از آن جایی که در شرایط جاری ، احیانا ، ممکن است برای ابواب جمعی شرکت شما نیز سوالاتی از این قبیل  مطرح بوده یا بسیار امکان دارد که مجموعه شما  طرف حساب چنین شرکت یا اشخاصی ، قرار گیرد ، برای آشنایی با راهکارها و وضعیتی که ممکن است باعث تحمیل ریسک و هزینه لاوصول شدن مطالبات از چنین مشتریانی گردد ، لذا ضمن موشکافی و تحلیل همه جوانب چنین موقعیت هایی مطلب زیر برای بهره برداری و توجیه همکاران اداری مالی آن مجموعه ایفاد می گردد .
بدیهی است چنانچه نکاتی برای کارکنان و مدیران محترم آن مجموعه مبهم بوده یا بر مطالب طرح شده امکان افزودن نکات با اهمیت دیگری توسط آن عزیزان وجود داشته باشد ، مراتب را به این موسسه اعلام فرمایید :
با آرزوی موفقیت و سربلندی
 احمد نورمحمدی آبادچی
.......................................

پرسش : 
 با سلام اگر شركتي چكهايي را هزينه كرده باشد با تاريخ هاي متعدد و شركت مشغول به كارهاي انحلال باشد ،سوالات زير را لطفاً پاسخ دهيد.؟
1 -  آيا در صورت برگشت خوردن چك ها صاحبين امضا مسئول هستند و حسابهاي شخصي صاحبين امضا تحت تاثير قرار ميگيرد و يا شركت بد حساب خواهد شد؟
 2 - اگر شركت انحلال ش به انجام برسد تكيف چكها ي بعد از انحلال چه ميشود؟ 3/در صورت انحلال آيا اگر شكايتي بشود حسابها مسدود ميشود؟ اگر مسدود شود و ما چك بيرون داشته باشيم و بخواهيم آنها را پاس كنيم بايد چكاركنبم؟


پاسخ :  
همكار گرامي : آثار ، اختيارات و وظايف شخص حقوقي در زمان انحلال و طي دوران تصفيه به قوت خود باقي است و مدير يا مديران تصفيه عهده دار حساب هاي جاري شركت و چك هايي كه عهده آن حساب ها صادر گرديده و ساير مطالبات اشخاص از شركت در حال تصفيه مي باشند و حتي در صورت عدم مراجعه بستانكاران بايستي بموجب ماده 228 قانون تجارت :
" ماده228-   پس از اعلام ختم تصفيه مديران بايد وجوهي را كه باقي مانده است در حساب مخصوصي نزد يكي از بانكهاي ايران توديع و صورت اسامي بستانكاران و صاحبان سهامي را كه حقوق خود را استيفاء نكرده اند نيز به آن بانك تسليم و مراتب را طي آگهي مذكور در همان ماده به اطلاع اشخاص ذي نفع برسانند تا براي گرفتن طلب خود به بانك مراجعه كنند.
پس از انقضاء ده سال از تاريخ انتشار آگهي ختم تصفيه، هر مبلغ از وجوه كه در بانك باقي مانده باشد در حكم مال بلا صاحب بوده و از طرف بانك با اطلاع دادستان شهرستان محل به خزانه دولت منتقل خواهد شد."

بنابراين اگر طلبي پرداخت نشده مانده باشد مديران تصفيه را مي توان به اتهام عدم انجام وظايف شان تحت تعقيب قرار داد .
اما اين كه "پس از انحلال و در زمان تصدي مدير تصفيه يا پس از خاتمه امر تصفيه مسئوليت كيفري امضا كننده چك به قوت خود باقي مي ماند يا خير ؟ "  چنانچه اين مسئوليت به مدير تصفيه منتقل شده باشد وي ضامن تاديه وجه چك خواهد بود ، در مورد تداوم يا اسقاط جنبه كيفري چك پس از انحلال شركت يا در دوران تصفيه و خاتمه مدت ماموريت مديران و صاحبان امضاي قبلي بهتر است با كارشناس حقوقي مشورت فرماييد .
در مورد پرسش آخرتان چنانچه در حساب جاري وجهي براي پاس كردن  چكي كه به بانك برده مي شود وجود داشته باشد ، ديگر ، شكايتي رخ نخواهد داد كه باعث مسدود شدن حساب هاي جاري شود . مگر اينكه مسدود شدن حساب ها بخاطر بدهي مالياتي يا ... باشد ، لطفا معين بفرماييد  ؟

............
پرسش :  اگر وجهي نباشد چه بايد كرد؟اگر بدهي مالياتي حدود 18 ميليون تومان باشد باز ممكن است كه دارايي شكايت كرده و ممنوع الخروج شويم ( در جايي خواندم كه بدهي مالياتي براي شركت ها تا سقف 100 ميليون تومان ممنوع الخروجي ندارد در جايي گفته ايد كه "بنابراين اگر طلبي پرداخت نشده مانده باشد مديران تصفيه را مي توان به اتهام عدم انجام وظايف شان تحت تعقيب قرار داد " اگر وجهي باقي نمانده باشد مدير تصفيه بايد طلب ها رو پرداخت كند؟

پاسخ :  
 همكار گرامي : در تصميم گيري براي ارائه راهكار و اساسا در هر مرحله اي از تحليل هاي حسابداري بايستي به مبلغ مورد نظر توجه داشت ، راهكار قانوني و بهنجار براي ناتواني شركت ها نسبت به پرداخت بدهي در هر مرحله اي ، اعلام توقف و ورشكستگي است .
اما چنانچه مبالغ جزئي باشد بهتر است با مذاكره و تفاهم مسائل را حل كرد .
به هر حال مدير تصفيه وظيفه ندارد بدهي هاي شخص حقوقي ورشكسته ، چنانچه بدهي ناشي از عملكرد خودش نباشد را پرداخت نمايد ، ولي مي تواند با ارائه صورت بدهي ها و دارايي به دادگاه اعلام ورشكستگي و توقف از پرداخت بدهي ها نمايد .
ولي با توجه به اينكه بموجب قانون از تاجر ( تاجر مدعي ورشكستگي ) دعواي اعسار ( ادعاي ناتواني از پرداخت هزينه دادرسي ) پذيرفته نمي شود ممكن است هزينه دادرسي و پيگيري هاي حقوقي اعلام ورشكستگي براي شركت بيش از تسويه و تصفيه بدهي ها به روش هاي ديگر باشد .

............
پرسش : در مورد ممنوع الخروجي توضيح نداديد كه براي دارايي چه مبلغي باعث ممنوع الخروجي هيات مديره مي شود؟ در مورد انحلال اگر شركت در كيش ثبت شده باشد روزنامه كثير الانتشار در كيش بايد سه بار آگهي شود يا روزنامه مثلا كيهان و اطلاعات؟


پاسخ :   
 همكار گرامي :  بر اساس بخشنامه 24246 بتاريخ  92/12/28  رئيس كل سازمان امور مالياتي كشور : سقف ممنوع الخروجي بدهكاران مالياتي در ارتباط با اشخاص حقوقي يعني شركت ها به مبلغ يكصد ميليون تومان افزايش يافته است .
در مورد روزنامه كثيرالانتشار : منظور از روزنامه كثير الانتشار همان روزنامه اي است كه در آگهي رسمي تاسيس شركت و تغييرات رسمي پس از آن به عنوان روزنامه كثيرالانتشار براي چاپ آگهي هاي شركت تعيين گرديده است .
علاوه بر روزنامه رسمي كه آگهي تغييرات شركت ها تا زماني كه در آن منتشر نشده براي اشخاص ثالث تعهدآور نيست ، روزنامه ديگري نيز براي چاپ آگهي هاي شركت براي اطلاع سهامداران و عموم مردم تعيين مي گردد كه بيشتر روزنامه هاي محلي است و البته قابل تغيير و تبديل مي باشد ولي پس از آگهي در روزنامه رسمي .
موفق باشيد

.........
پرسش : با تشكر از جواب سريع و كامل شما ، من همزمان با اين سوال سه سوال يكسان از طرف من به علت نامعلوم براي شما ارسال شده لطفا آنها رو پاك كنيد زيرا تا آنها پاك نشود من نميتونم سوال جديدي را طرح نمايم با تشكر . در ضمن آيا اگر شركت ختم تصفيه اش را بعد از يكسال بگيرد ديگر كسي حق شكايت در مورد قرارداد هايي كه منعقد شده نخواهد داشت؟


پاسخ :   
 همكار گرامي :  طبعا تشريفات انحلال شركت نمي تواند به گونه اي باشد كه حق مسلم و قابل استيفاي اشخاص ثالث ، تضييع گردد .
همان گونه كه در پاسخ اول عرض شد در صورت اثبات خدشه در انحلال هر ذينفعي مي تواند بطلان انحلال را درخواست كرده و آن را كان لم يكن كند ، كه ترتيب حقوقي آن را مي توانيد با كارشناسان محترم حقوقي رازنامه مشورت نماييد .
اما به هر حال پس از تصفيه و ختم انحلال ديگر شخصيت حقوقي شركت وجود ندارد تا شخص ثالثي بتواند بر عليه آن اقامه دعوا نمايد و ناگزير خواهد بود بر عليه اشخاص حقيقي (مديران) طرح دعوا نمايد .
از آن جايي كه پس از خاتمه آگهي براي اطلاع عموم از تصفيه و انحلال شركت سهامي خاص ، دارايي هاي شركت به نسبت سهم بين سهامداران تقسيم مي شود ، حداقل اينكه ، ناگزير ، امكان توقيف دارايي شركا يا مديران در شركت براي بستانكاران احتمالي ، ديگر وجود نخواهد داشت .
همچنين با انجام تشريفات انحلال و آگهي با توجه به مفاد قانون چك ، جنبه كيفري چك مدت دار نزد اشخاص سلب مي شود ، حال آن كه شايد حتي در دوران تصفيه نيز در وهله اول دارندگان چك مي توانند در صورت عدم تاديه آن در سررسيد درخواست تعقيب كيفري نمايند ، ولي پس از طي مراحل آگهي و رسميت يافتن انحلال ، به خودي خود جنبه كيفري آن ساقط مي گردد .
بنابراين كليه تعهدات ، حقوق و وظايف شخص حقوقي ( شركت ) تحت تاثير تشريفات انحلال قرار مي گيرد .
 براي آگاهي دقيق تر و نيز با توجه به تكرار پرسش ، يكي از پرسش هاي مكرر تان را به كارشناسان محترم حقوقي رازنامه ارجاع مي دهم .
                                                                            موفق باشيد

هیچ نظری موجود نیست: